Οι Αόρατες Πόλεις


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ο ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ ΣΤΙΣ ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

9 Αυγούστου 2007, Πύργος Μπαζαίου, Νάξος

 

Η παράσταση βασίζεται στις «Αόρατες Πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο (μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης, εκδόσεις Καστανιώτη) και στα «Ταξίδια» του Μάρκο Πόλο (μετάφραση Θάνος Σακκέτας, εκδόσεις Στοχαστής).

Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τιμπλαλέξη

Πρωταγωνιστεί η Εύα Κουκούτση

Έκτακτη εμφάνιση: Χριστόφορος Τζαβίδης

Ο Στέλιος Κρασανάκης ακούγεται ως Κουμπλάι Χαν

Η παράσταση είναι παραγωγή του Φεστιβάλ Νάξου

 

Περιγραφή-περίληψη της παράστασης

Ο Μάρκο Πόλο ταξίδεψε και εξερεύνησε πολλές περιοχές του κόσμου ως ειδικός απεσταλμένος του Μεγάλου Χαν. Παράλληλα όμως με τα ταξίδια του στον κόσμο του 13ου αιώνα, ο Μάρκο ταξίδευε και στις αόρατες πόλεις του ονείρου, πέρα από τον συμβατικό χώρο και χρόνο. Εκεί, γνώρισε πολλούς ονειροταξιδιώτες, ανάμεσα στους οποίους και την Ίριδα, με την οποία έγιναν φίλοι.

Κρίση ξεσπά όμως στις Αόρατες Πόλεις: ένα βράδυ οι «κακοί» αντίπαλοι των ονειροταξιδιωτών, μια ομάδα που έχει σκοπό να καταλάβει τις Αόρατες Πόλεις και να απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους ονειροταξιδιώτες, απαγάγει τον Μάρκο. Η Ίριδα μπαίνει στην ονειρομηχανή, «ξεβράζεται» στο σήμερα και σπεύδει να ζητήσει βοήθεια από τους μικρούς μας φίλους που θα παρακολουθήσουν την παράσταση. Μαζί όλοι πρέπει να περάσουν τα τεστ και τις δοκιμασίες των Αόρατων πόλεων και να μαζέψουν τα στοιχεία που θα τοποθετηθούν στην ονειρομηχανή και θα απελευθερώσουν τον Μάρκο, αφού οι Αόρατες Πόλεις για να συνεχίσουν να υπάρχουν πρέπει να δέχονται ονειροταξιδιώτες!

Κάθε πόλη για την οποία πραγματοποιείται μια αφήγηση έχει και την δοκιμασία της. Μερικές από τις δοκιμασίες θα είναι να ζωγραφιστεί μια πόλη, να παρασταθεί με παντομίμα, να γραφτεί μια σελίδα ημερολογίου επισκέψεως ή να αναζητηθεί ένας θησαυρός.

Αφού τα στοιχεία συλλεχθούν και τοποθετηθούν στην ονειρομηχανή, ο σκοπός θα έχει επιτελεσθεί: ο Μάρκο θα ελευθερωθεί και οι Αόρατες Πόλεις θα έχουν γίνει «ορατές» για τους μικρούς μας φίλους. Με τα μάτια της φαντασίας τους.