Οι Αόρατες Πόλεις


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«ΟΙ ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ»

7 & 8 Αυγούστου 2007, Πύργος Μπαζαίου, Νάξος

Η παράσταση βασίζεται στις «Αόρατες Πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο (μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης, εκδόσεις Καστανιώτη) και στα «Ταξίδια» του Μάρκο Πόλο (μετάφραση Θάνος Σακκέτας, εκδόσεις Στοχαστής).

Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τιμπλαλέξη

Πρωταγωνιστεί η Εύα Κουκούτση

Ο Στέλιος Κρασανάκης ακούγεται ως Κουμπλάι Χαν

Η παράσταση είναι παραγωγή του Φεστιβάλ Νάξου

 

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Κατά το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, την εποχή που ανέτειλαν οι περισσότερες Ευρωπαϊκές μητροπόλεις, ο Ενετός έμπορος Μάρκο Πόλο βρίσκεται στην Ασία και καταλήγει να υπηρετεί τον αυτοκράτορα των Ταρτάρων Κουμπλάι Χαν για 17 ολόκληρα χρόνια. Ως «ανιχνευτής» της αχανούς αυτοκρατορίας του Μεγάλου Χαν, καλείται συνεχώς να αφηγείται στον αυτοκράτορα ιστορίες από τις πόλεις που επισκέπτεται στις τέσσερις γωνιές τις Ασίας.

Έτος 2007 μ.Χ. Μια μυστηριώδης ταξιδιώτισσα, η ψυχή του Μάρκο Πόλο,  αφηγείται μετά από περίπου 800 χρόνια τις ίδιες αφηγήσεις. Τώρα, στον αρχικό όγκο των ταξιδιωτικών ιστοριών προστίθενται σκέψεις, εντυπώσεις, ιδέες που το πέρασμα του χρόνου έχει εγγράψει αναπόφευκτα στο ίδιο το σώμα της αφήγησης. Οι πόλεις γίνονται πλέον «αόρατες» γιατί οι αφηγήσεις χαρτογραφούν λειτουργίες, μηχανισμούς και καταστάσεις της ίδιας της ανθρώπινης φύσης που ενώ αρχικά υπόσχονται λύση ή ανακούφιση, αποδεικνύονται παράδοξοι  και ατελέσφοροι γρίφοι. Όσο οι πόλεις εξαϋλώνονται και αποκτούν μια αλληγορική διάσταση, τόσο το απόσταγμα των συλλογικών εμπειριών της ανθρωπότητας από την αστικοποίηση και τα συνεπακόλουθά της συμπυκνώνεται για να χωρέσει στο τίποτα. Και «…ακούμε τις αόρατες αιτίες για τις οποίες οι πόλεις ζούσαν, και για τις οποίες ίσως, μετά το θάνατό τους, θα ξαναζήσουν».

Πρόκειται για ένα θεατρικό ταξίδι στις πόλεις του ονείρου με σύγχρονη φόρμα (αυτοσχεδιασμός, μουσική, χορός).

Έλενα Τιμπλαλέξη